Rychlost.cz Články Nová kybernetická hrozba „Muddling Meerkat“ mapuje internet na celosvětové úrovni

Nová kybernetická hrozba „Muddling Meerkat“ mapuje internet na celosvětové úrovni

Autor článku: Jakub Janíček | 01.05.2024

Čína je podezřelá z rozsáhlé špionážní aktivity na internetu prostřednictvím kybernetické hrozby s názvem „Muddling Meerkat“. Využívá k tomu systém doménových jmen (DNS), s jejichž pomocí sleduje globální internetové aktivity a obchází bezpečnostní opatření. Experti varují před mapováním internetu ze strany čínské vlády či tajným výzkumem.

Ilustrační obrázek

Představte si, že by někdo dokázal sledovat váš pohyb na internetu, aniž byste o tom měli sebemenší tušení. Přesně to se děje v globálním měřítku prostřednictvím tajemné kybernetické hrozby s názvem Muddling Meerkat, za kterou pravděpodobně stojí Čína. Bezpečnostní experti z firmy Infoblox odhalili, že Muddling Meerkat už od roku 2019 zneužívá systém doménových jmen (DNS) k mapování sítí po celém světě a obcházení bezpečnostních opatření.

Jak Muddling Meerkat oklamává internet?

Muddling Meerkat funguje tak trochu jako špión v přestrojení. Využívá otevřené DNS servery, což si můžete představit jako jakési internetové informační kiosky, které ochotně odpovídají na dotazy kohokoli.

Muddling Meerkat se vydává za běžného uživatele z Číny a zasypává tyto servery dotazy na domény, které mu nepatří, ale které vypadají důvěryhodně, protože končí známými příponami jako .com nebo .org. Bezpečnostní experti odhalili přes 20 domén, které Muddling Meerkat zneužil.

Aby mohl tuto špionážní operaci provádět, musí mít podle viceprezidentky Infobloxu Dr. Renée Burton velmi blízké vztahy s čínskými úřady, které kontrolují tamní „velký firewall" neboli složitý systém cenzury a kontroly internetu.

Jak funguje čínská cenzura internetu?

Velký firewall funguje jako přísný internetový bodyguard. Když se někdo z Číny pokusí přistoupit na stránku nebo vyhledat frázi, která je na černé listině, Velký firewall mu místo zamýšlené stránky podstrčí falešnou odpověď. Ta uživatele přesměruje buď na neexistující adresu, nebo úplně jinam. Výsledek? Zmatený uživatel, který se nedostane k hledaným informacím, a narušení fungování internetových služeb v Číně.

Proč to Čína dělá je stále záhadou

Nikdo přesně neví, co je skutečným cílem několikaleté špionážní aktivity Muddling Meerkat. Odborníci z Infobloxu se domnívají, že by mohlo jít o snahu zmapovat celosvětový internet nebo o nějaký tajný výzkum. Zároveň ale přiznávají, že není možné odhalit celý rozsah aktivit, které program provádí.

Američtí vládní experti na kybernetickou bezpečnost neustále upozorňují na nebezpečí skrytých čínských špionážních aktivit na internetu. Použití DNS jako špionážního nástroje ukazuje, jak obratně dokáží protivníci zneužít i ty nejzákladnější stavební kameny internetu.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

T-Mobile hlásí silný růst spotřeby dat a další investice do 5G sítě. Zákazníci T-Mobile stále více využívají mobilní data, jejichž spotřeba meziročně vzrostla o 33,2 %. Společnost pokračuje v masivních investicích do digitalizace a výstavby ultrarychlých 5G sítí, kdy pokrytí obyvatel 5G signálem dosáhlo 85 %, a do konce roku 2024 plánuje pokrýt přes 90 % populace.

Chraňte svá data na internetu s našimi 9 pravidly bezpečnosti na internetu. Naučte se vytvořit silné heslo, zapnout 2FA ověření a bezpečně používat internetové bankovnictví. Zjistěte, proč je důležitá aktualizace softwaru a z jakého důvodu byste měli věnovat pozornost webům, které navštěvujete. S naším průvodcem už nebudete snadným cílem hackerů.

Nejsilnější geomagnetická sluneční bouře za posledních 20 let ohrožuje satelitní systémy včetně Muskova Starlinku. Bouře narušuje komunikaci satelitů a způsobuje výpadky a zpomalení internetu. Elon Musk se snaží uživatele uklidnit, ale NOAA varuje, že bouře bude pravděpodobně pokračovat.

Microsoft představil revoluční AI systém pro zpravodajské služby, který funguje zcela bez připojení k internetu. Tato technologie umožňuje analýzu přísně tajných informací bez rizika úniku dat. Systém je založen na modelu GPT-4 a je umístěn v zabezpečeném cloudovém prostředí. Americké zpravodajské agentury tak získávají nástroj pro efektivnější a bezpečnější práci s citlivými daty.

Energetický gigant ČEZ se stává významným hráčem na poli internetového připojení. Prostřednictvím akvizic regionálních providerů, jako je mostecká společnost WMS a pardubická Edera Group, se ČEZNET rozrostl na více než 100 000 zákazníků. Strategie ČEZ se zaměřuje na poskytování vysokorychlostního optického internetu v regionech s vlastní infrastrukturou, čímž posiluje svou pozici na trhu „poslední míle“.